Welkom

Bestuur

Organisaties

Uitslagen

Clubs bij ons

Busreizen

Lidmaatschap

Wat bij ongeval?

Clubkledij

Vierkunststeden

Foto-album

Last minutes

Downloads

Links

Privacy verklaring


webdesign door
Els Van Lierde

 

Floratochten

Gentbrugge zondag 17 maart 2019


Net als de vorige jaren starten ook dit jaar de Floratochten vanuit de polyvalente zaal ″DeVierdeZaal″ gelegen te Gentbrugge. Men kan starten vanaf 7 u tot 15 u. Er is keuze uit 8 afstanden, waarvan 1 geschikt voor andersvaliden.
De omlopen 6 km en 6 km andersvaliden, 9 en 12 km blijven op het grondgebied Gentbrugge. De omlopen 18, 21, 24 en 30 km wandelen richting Heusden en Destelbergen. Behalve de andersvaliden wandelen alle andere afstanden door het Rattendaelepark. Dit park van ongeveer 2,3 hectare groot is gelegen in de Gentbrugse Meersen en is een oud kasteeldomein. Van het vroegere kasteel blijft alleen de traptoren over. Deze achthoekige toren is nu een blikvanger. Van hieruit gaat het samen met de andersvaliden richting Frans Tochpark. Het Braemkasteel dat het park rijk is werd gedurende de 19de eeuw verschillende malen verbouwd en verloor aldus zijn oorspronkelijk uitzicht. Tot 1974 werd het kasteel gebruikt als gemeentehuis met als toenmalige burgemeester Frans Toch. De andersvaliden bereiken via rustige paden de rustpost.


De 6 km en 9 km wandelen het Noorderbos in. Dit bos is zowel oud als nieuw bos met als bezienswaardigheid de 200 jaar oude kastanjeboom, die door de plaatselijke Chiro als totem gedoopt werd. Nu wordt de rustpost bereikt. Enkel de 12 km maakt hier een lus via de Scheldedijk en rustige paden om dan terug, voor de 2de maal, de rustpost te bereiken. De andersvaliden bereiken via rustige straten en de Volkstuinen de startzaal. De 6 km daarentegen bereiken de start via onverharde paden de startzaal.


De afstanden 9 km en 12 km maken samen een lus in de Gentbrugse Meersen, om zo via de volkstuinen de startzaal de bereiken. De afstanden 18, 21, 24 en 30 km wandelen nu het Vredesbos in. Dit bos is in het zuidelijk deel gelegen, met middenin een vredesmonument. Dit monument kun je ook beklimmen met als beloning een prachtig uitzicht over de Gentbrugse Meersen.Er wordt nu over de Heusdenbrug gewandeld om zo de rustpost te bereiken. Nu wandelen de afstanden 21, 24 en 30 km richting Damslootmeer. De 18 km daarentegen wandelt direct de Kollebloem in en bereikt zo terug de rustpost. De 3 overige afstanden wandelen nu het privédomein  “Damslootmeer” in. Dit domein is 38 ha groot en eigendom van zeilclub ″RBSC Heusden″. Na rond het meer gewandeld te hebben wordt daar de rustpost bereikt. De voorzitter van de zeilclub heeft me ook meegedeeld dat er die dag een zeilwedstrijd op het meer plaatsvindt.
De 30 km maken van hieruit een lus langs de Damvallei en het Reinaertpark. De Damvallei is ontstaan uit een oude meander van de Schelde. Rijen van knotwilgen, kleine wilgenbroekbosjes en graslanden bepalen hier het landschap met als grote blikvanger het Damvalleimeer. Nu is het Reinaertpark aan de beurt. De totale oppervlakte van dit park is 47.677 m² met meer dan 500 hoogstammige bomen als blikvanger. Het Damslootmeer wordt terug bereikt. De 3 afstanden wandelen samen langs onverharde paden ook het domein de Kollebloem in. Het domein is 4 ha groot. Behalve een wandelpad van 1 km zijn er ook picknickvoorzieningen, 2 petanquebanen en een hondenlosloopweide.


Alle afstanden wandelen terug de Gentbrugse Meersen in, richting het Geboortebos. Elk jaar plant de stad Gent samen met kersverse ouders een Geboortebos aan voor de nieuwe Gentenaartjes. Later zullen de kinderen hier kunnen in spelen en ravotten. Ook worden de Volkstuinen door de 21, 24 en 30 km bewandeld. Deze tuinen zijn 4.5 ha groot en tellen 164 tuintjes. De meeste tuintjes zijn ongeveer 200 m² groot, voldoende om een gezin van 4 personen te voorzien van verse groenten. Zo wordt de startzaal terug bereikt als eindpunt van de Floratochten.
Voor dit jaar heb ik de omlopen opnieuw, zorgvuldig en voor ieder wat wils samengesteld. Noteer deze datum alvast in jullie agenda, ook voor de mensen die de streek niet kennen, want het zal zeker een grote ontdekking zijn.
Tot dan, 
Minnaert Danny
Omloopverantwoordelijke 


Florastappers Gent vzw - January 14, 2019
info